Actief rolstoel voor algemeen dagelijks gebruik (ADL)

 
Vrijwel iedere ADL wordt op maat gemaakt en afgeleverd. Bij deze categorie kunnen we onderscheid maken tussen ‘ready-made’ rolstoelen en ‘custom-made’ rolstoelen.  

Kinder rolstoelen
Voor kinder rolstoelen gaat veel van onderstaande informatie ook op , vaak wordt er bij kinderen gekozen voor een stoel met veel verstelmogelijkheden zodat de stoel een aantal jaar mee kan groeien. 


Meer over kinderrolstoelen is straks op de Sam en Sarah Website te vinden.

 

Note: De slideshow rechts toont random ADL-rolstoelen die je een indruk geven van actief rolstoelen.  

De plaatjes van rolstoelen op deze pagina zijn niet gesponsord. Wij geloven dat veel merken in staat zijn om goede stoelen te leveren; de keuze is aan jou om de beste keuze voor jezelf te maken.

Wij streven ernaar geen partijen voor te trekken, wel komen bepaalde merken terug omdat zij een actieve levensstijl promoten en de gebruiker centraal stellen. 
Bent u fabrikant en mist u uw model(len) in de galerie of wilt u er juist niet in neem dan contact met ons op.    

Note voor rolstoelfabrikanten en importeurs

Staat er een model van u in de slider maar wilt u dit niet, of mist u uw model in deze slider dan horen we het graag. mail ons

Actief rolstoel voor algemeen dagelijks gebruik (ADL)

 
Vrijwel iedere ADL wordt op maat gemaakt en afgeleverd. Bij deze categorie kunnen we onderscheid maken tussen ‘ready-made’ rolstoelen en ‘custom-made’ rolstoelen.  
Op dit moment richt het WheelChair Skills Team zich met name op de (potentiele) gebruikers van een actief-rolstoel  (ADL).

  • De ready-made stoelen zijn standaard frames waarvan de voetensteun, rugleuning en as precies op de specifieke wensen  van de gebruiker kunnen worden afgesteld. Een voordeel van dit type is dat je makkelijk onderdelen kunt vervangen; een nadeel is dat er ook meer accessoires stuk kunnen gaan. 
  • Een custom-made rolstoel daarentegen is uniek: alle maten zijn afgestemd op jouw persoonlijke afmetingen en behoeften. Bedenk wel dat je de zithouding nauwelijks nog kunt aanpassen nadat de rolstoel eenmaal is gefabriceerd.
    Het aanmeten van een custom-made rolstoel is een specialistisch werkje dat veel kennis van ergonomie en van de roleigenschappen van de rolstoel vereist.  

Een op maat gemaakte actieve rolstoel is onmisbaar om soepel over straat te kunnen gaan.  Als laatste belangrijke advies dit:
is je zithouding niet goed of is je stoel te groot of te klein, dan zal het minder makkelijk zijn om de stoel te beheersen.

De elektrische rolstoel
c.q. de elektrisch ondersteunde rolstoel

 

De elektrische rolstoel is een zeer geschikt vervoermiddel wanneer je zowel weinig tot geen loopfunctie meer hebt en tegelijkertijd veel kracht en controle in je armen mist. Toch zijn er ook andere opties vóór je helemaal terug zou moeten vallen op een elektrische rolstoel.

Zo zijn er standaard rolstoelen die zijn uitgerust met elektrisch ondersteunde wielen, smartdrive wielen of een standaard rolstoel met elektromotor en handbesturingssysteem. Met de smartdrive en ‘emotion’ wielen ben je met enige ondersteuning nog in staat om zelf te rollen en obstakels te nemen.     

De Duwrolstoel

 

Als het gaat over duw-rolstoelen zijn dit veelal stoelen met losse en verwijderbare delen als voetsteunen. In sommige gevallen is hiervoor een noodzaak en ontkom je niet aan een variant van de duwrolstoel.
Met een actief ingestelde duwrolstoel kun je nog aardig wat vaardigheid opbouwen maar dorogaans heeft het niet het comfort in rijden van een actief stoel.

De duwrolstoel is eigenlijk alleen bestemd voor diegenen die door ernstige fysieke beperkingen niet meer in staat zijn om zelf te rollen of voor mensen die tijdelijk een rolstoel nodig hebben.

Deze stoel is in de regel NIET gebouwd om zelf actief op straat te rollen. Duwrolstoelen komen in verschillende varianten voor; vaak zijn deze stoelen ook opvouwbaar of inklapbaar. 

De sport-rolstoel

De naam zegt het al: een stoel om mee te sporten. De eigenschappen van deze stoel zijn afgestemd op de soort sport en op de gebruiker.   

Veel mensen zien een actieve ADL-rolstoel ten onrechte aan voor een sportrolstoel. Toch bestaan er een groot aantal verschillen. Zo staan de wielen van een sportrolstoel veel schuiner (in camber), is de stoel veelal voorzien van aangelaste anti-kiepwielen en zijn de rij-eigenschappen en de bouw van het frame ingesteld op de sport waar hij voor is gemaakt.

Denk niet dat er geen elektrisch aangedreven sportrolstoelen zijn.
Die zijn er wel degelijk!

Iedere sportrolstoel wordt ‘custom’ gebouwd en helemaal afgestemd op de wensen van de gebruiker.