Soorten rolstoelen

Een rolstoel is een verlengstuk van je lichaam. Het is daarom belangrijk dat deze goed aangemeten is zodat je er mobiel mee kunt zijn. Je maakt de keuze vaak voor meer dan 5 jaar – reden te meer om je er even in te verdiepen.

Actief rolstoel voor het algemeen dagelijks leven (ADL-rolstoel)
Op dit moment richt het Wheelchair Skills Team zich met name op de (potentiele) gebruikers van een actief ADL-rolstoel. Vrijwel iedere ADL-rolstoel wordt op maat gemaakt en afgeleverd. Bij deze categorie kunnen we onderscheid maken tussen ‘ready-made’ rolstoelen en ‘custom-made’ rolstoelen.

  • De ready-made stoelen zijn standaard frames waarvan de voetensteun, rugleuning en as precies op de specifieke wensen van de gebruiker kunnen worden afgesteld. Een voordeel van dit type is dat je makkelijk onderdelen kunt vervangen; een nadeel is dat er ook meer accessoires stuk kunnen gaan.
  • Een custom-made rolstoel daarentegen is uniek: alle maten zijn afgestemd op jouw persoonlijke afmetingen en behoeften. Bedenk wel dat je de zithouding nauwelijks nog kunt aanpassen nadat de rolstoel eenmaal is gefabriceerd. Het aanmeten van een custom-made rolstoel is een specialistisch werkje dat veel kennis van ergonomie en van de roleigenschappen van de rolstoel vereist.

Een op maat gemaakte actieve rolstoel is onmisbaar om soepel over straat te kunnen gaan. Als laatste belangrijke advies dit: Is je zithouding niet goed? Of is je stoel te groot of te klein? Dan zal het minder makkelijk zijn om de stoel te beheersen.

De elektrische rolstoel c.q. de elektrisch ondersteunde rolstoel

De elektrische rolstoel is een zeer geschikt vervoermiddel wanneer je zowel weinig tot geen loopfunctie meer hebt en tegelijkertijd veel kracht en controle in je armen mist. Toch zijn er ook andere opties vóór je helemaal terug zou moeten vallen op een elektrische rolstoel.

Zo zijn er standaard rolstoelen die zijn uitgerust met elektrisch ondersteunde wielen, smartdrive wielen of een standaard rolstoel met elektromotor en handbesturingssysteem. Met de smartdrive en ‘e-motion’ wielen ben je met enige ondersteuning nog in staat om zelf te rollen en obstakels te nemen.

De duwrolstoel
Als het gaat over duw-rolstoelen zijn dit veelal stoelen met losse en verwijderbare delen zoals voetsteunen. In sommige gevallen is hiervoor een noodzaak en ontkom je niet aan een variant van de duwrolstoel. Met een actief ingestelde duwrolstoel kun je nog aardig wat vaardigheid opbouwen maar doorgaans heeft het niet het comfort in rijden van een actief stoel. De duwrolstoel is eigenlijk alleen bestemd voor diegenen die door ernstige fysieke beperkingen niet meer in staat zijn om zelf te rollen of voor mensen die tijdelijk een rolstoel nodig hebben. Deze stoel is in de regel NIET gebouwd om zelf actief op straat te rollen. Duwrolstoelen komen in verschillende varianten voor; vaak zijn deze stoelen ook opvouwbaar of inklapbaar.

De Sportrolstoel
De naam zegt het al: een stoel om mee te sporten. De eigenschappen van deze stoel zijn afgestemd op de soort sport en op de gebruiker. Veel mensen zien een actieve ADL-rolstoel ten onrechte aan voor een sportrolstoel. Toch bestaan er een groot aantal verschillen. Zo staan de wielen van een sportrolstoel veel schuiner (in camber), is de stoel veelal voorzien van aangelaste anti-kiepwielen en zijn de rij-eigenschappen en de bouw van het frame ingesteld op de sport waar hij voor is gemaakt. Denk niet dat er geen elektrisch aangedreven sportrolstoelen zijn. Die zijn er wel degelijk! Iedere sportrolstoel wordt ‘custom’ gebouwd en helemaal afgestemd op de wensen van de gebruiker.

Disclaimer: De afbeeldingen van rolstoelen op deze pagina zijn niet gesponsord. Wij geloven dat veel merken in staat zijn om goede stoelen te leveren. De keuze is aan de gebruiker om de juiste stoel te kiezen. Wij streven ernaar geen partijen voor te trekken – wel komen bepaalde merken terug omdat zij een actieve levensstijl promoten en de gebruiker centraal stellen. Bent u fabrikant en mist u uw model(len) in de galerie? Of wilt u liever niet dat we uw model hier afbeelden? Neem dan contact met ons op.

Terug naar het Kennisbank overzicht