Dagverslag 2017

Het verslag liet even op zich wachten, want wat een dag was dat zaterdag! Het is inmiddels bijna een week geleden en we beginnen nu eindelijk echt te beseffen wat er in de euforie van de dag allemaal gebeurd is. Afgelopen weken hebben we al wat filmpjes gepost op Social Media en werd de reportage van Lisa die het Jeugdjournaal maakte al meer dan 45.000 keer bekeken en ruim 200 keer gedeeld op Facebook. We zijn nu al waanzinnig trots op wat we hebben weten te bereiken met ons kleine team achter de schermen, het team van vrijwilligers, en onze partners tijdens het event. We kunnen zeggen dat we een event hebben gehouden dat ertoe doet en impact heeft! Daar zijn we van overtuigd.

Wat voor een dag was het?
De goed gevulde dag begon al om half 11 met een eerste ronde workshops. Rond de klok van 12 uur werd tijdens de opening bekend gemaakt dat de strip van Sam en Sarah, die in de laatste uitgave van Support Magazine stond, afkomstig is van K-J Projects, Arie van Vliet en Paul Reichenbach. Er werd onthuld dat er een volledige strip aan komt van Sam en Sarah met als titel ‘Je kunt meer dan je denkt’.
Na de officiële opening was het echt aan: het Skatepark Utrecht stroomde vol met inspiratie voor deelnemers, bezoekers en organisatie. 85 actieve rolstoelers namen deel aan de workshops. Deelnemers van alle niveaus en leeftijden konden op het event laagdrempelig kennis maken met de mogelijkheden van de rolstoel. Een team van therapeuten, ervaringsdeskundigen en CALO Studenten hielpen hen bij het verleggen van hun grenzen.

Demonstraties
Tussen de workshops door was er entertainment. Voor een soepele overgang tussen alle verschillende onderdelen zorgde Stijn Coronel. Als huisspreker praatte hij de dag vloeiend aan elkaar. In samenwerking met 2Kerr organiseerde we een race tussen een rolstoeler en een segway-rolstoel en maakte TNS revalidatie de Wheelchair MX demonstraties en workshops mogelijk. Ook dit jaar waren wereldkampioen WCMX David Lebuser en zijn vriendin Lisa Schmidt van de partij, ditmaal ondersteund door Dagmar van Hinte en Kevin van Ekert. Die laatste heeft onlangs al een benoemenswaardige uitvoering van een backflip laten zien in de foampit. Op ons event werd dan ook menig verwachtingspatroon weerlegd met de stunts die zij lieten zien. Dagmar en Kevin lieten het publiek deze dag tevens zien dat Nederland mee kan doen op het hoogste niveau in WCMX. We zijn er erg trots op zij ons evenement wilde verrijken.

Side Events
Verder kon het publiek zich vermaken met testjes van studenten van de HU, werden mensen tijdens de Ready to Sportbijeenkomst van NOC-NSF geïnformeerd over de mogelijkheden van aangepast sporten en konden deelnemers vaardigheidstips krijgen van vijfvoudig paralympiër Kenny van Weeghel en viervoudig paralympiër Mustafa Jebari.
Healthy Food for Active People werd verzorgd door chefkok Mary Brophy die heerlijke gezonde maaltijden en shakes serveerde. Wie zijn rolstoel wilde laten checken kon bij TNS langs voor een APK, om in de tussentijd een rondje te rijden op 1 van de vele modellen segways van 2Kerr. Als je dit alles in stijl wilde doen kon je je laten aankleden door ‘Be It By Jenn’ kleding voor rolstoelers. En wanneer je er dan gelikt uit zag met een gevulde maag en nieuwe APK op je stoel, kon je deze bij de High Jump testen. Het record werd die dag neergezet door de 11-jarige Manisha die met de BOX-WCMX stoel van ruim 1 meter hoog sprong.

Skills Contest
Het hoogte punt van de dag was de WheelchairSkillsContest. 10 Rookies en 13 Pro’s streden om de titel Master of Skills. Voor de gelegenheid was Skatepark Utrecht omgetoverd tot de WheelchairSkillsArena, met een uitdagend obstakel parcours in een bijzondere setting. Bij de pro’s werden de treden van de trappen nog nauwelijks aangeraakt en ging het gas erop. Ook de deelnemers in de rookie klasse werkten het parcours in rap tempo en met veel skills af. Dit jaar verdwenen beide hoofdprijzen, een VIP-arrangement bij City Skydive, naar het Buitenland. Alexander Lanterman was bij de rookies de onbetwiste winnaar, zelfs met penalty seconden was deze 8-jarige Antwerpenaar overtuigend de rookie Master of Skills 2017. Van de Nederlandse deelnemers was Julia Vermeer de snelste onder de 18 jaar. Na enige aarzeling over deelname waagde ze het er toch op en werd ze 2e achter Alexander, gevolgd door Lisa Stolk op plek 3. Bij de Pro’s was het David Lebuser uit Duitsland die de hoofdprijs pakte, hij mocht hiervoor tijdens zijn run niet veel laten liggen want Dagmar van Hinte eindigde knap 2e voor Kevin van Ekert die de 3e plek pakte.

Dank aan iedereen die geholpen heeft dit evenement mogelijk te maken.
We kunnen terugkijken op wederom een zeer geslaagd evenement waar weer veel mensen geïnspireerd zijn om meer met hun vaardigheid te doen en waar te zien was wat de mogelijkheden zijn die een rolstoel heeft. We hopen in de toekomst deze ervaringen nog met veel mensen te mogen delen op volgende edities.