Kennisoverdracht

16 februari 2021

De trainers van het WheelchairSkillsTeam hebben enorm veel kennis verzameld rondom de thema’s rolstoelvaardigheid, zelfstandigheid en zelfvertrouwen. Die kennis is niet alleen gebaseerd op eigen ervaringen, maar ook op wetenschappelijk onderzoek, diepgaande gesprekken met mede-rollers, veel praktijkervaring en eindeloze nieuwsgierigheid. Maar wat doen we eigenlijk met al deze kennis?

Intern zijn we vaak met elkaar in gesprek over situaties die tijdens rolstoeltrainingen voorkomen en zorgen we er op deze manier voor dat iedereen over dezelfde kennis beschikt. We inspireren elkaar door creatieve oplossingen te delen, maar ook door elkaar uit te dagen met het nemen van moeilijke obstakels.

Het zou natuurlijk zonde zijn als we al deze know-how alleen voor onszelf houden. Verandering in de maatschappij kan alleen worden bereikt als veel mensen (rollers en niet-rollers) geïnformeerd zijn over de mogelijkheden van rolstoel rijden. Een belangrijk onderdeel van ons werk is dan ook het delen van kennis. Dit doen we niet alleen met de deelnemers van de rolstoeltrainingen, maar ook via andere wegen. Zo geven we voorlichting op scholen en bij bedrijven, en geven we clinics op evenementen, zodat niet-rollers zelf kunnen ervaren wat het betekent om in een rolstoel te zitten.

Het Wheelchair Skills Team ziet in het contact met therapeuten die op mytylscholen werken een belangrijke manier om kennis over te dragen. In samenwerking met HandicapNL geven we rolstoelvaardigheidstrainingen op mytylscholen door heel Nederland. De therapeuten die hier werken hebben veel kennis over het bewegen van kinderen met een fysieke beperking, maar we zien dat het hun vaak ontbreekt aan specifieke kennis over rolstoelvaardigheid. Tijdens de trainingen scholen we de therapeuten en betrekken we hen er actief bij, zodat zij de trainingen later zelfstandig kunnen geven. De meerwaarde van de aanwezigheid van een rol-model blijft natuurlijk groot, maar als de therapeuten eenmaal bekwaam zijn geworden in het zelfstandig geven van rolstoelvaardigheidstrainingen, dan is de perfecte basis voor onze missie “Rolstoelvaardigheid op Niveau” gelegd. Omdat er nogal veel bij rolstoelvaardigheid komt kijken en we altijd in ontwikkeling zijn, organiseren we, met steun van HandicapNL, een aantal therapeutendagen in het jaar. Zo’n dag staat in het teken van kennis bijspijkeren, vragen stellen, ervaringen delen en specifieke situaties bespreken. Enorm waardevol dus!

Het wiel nog een keer uitvinden is zonde van andermans tijd en zeer ineffectief. We delen daarom graag onze kennis, maar laten ons tegelijkertijd ook maar al te graag inspireren door anderen!