WheelchairSkillsEvent

15 februari 2021

Vind je rolstoel rijden vervelend of stom? Wij denken hier heel anders over, en om dit te laten zien organiseren we het Wheelchair Skills Event (WSE). Bij dit evenement staat het plezier in rolstoel rijden voorop en kun je zelf ontdekken hoe leuk rolstoel rijden is!

Het WSE is ooit begonnen in het Utrechtse Skatepark maar inmiddels zijn we uitgeweken naar het grotere Area51 in Eindhoven. We toveren deze skatehal om tot een waar rolstoelparadijs, waarin je allerlei obstakels tegenkomt die variëren in moeilijkheidsgraad. We gebruiken hiervoor de blokken van onze trainingsparcoursen, maar timmeren zelf ook allerlei nieuwe obstakels in elkaar zoals een grindbak, trappen, boomstronken en nog veel meer. Er is voor ieder wat wils: jong en oud, vaardig en minder vaardig, zelfverzekerd of minder zelfverzekerd, iedereen kan op zijn/haar eigen niveau aan de slag onder begeleiding van de ervaren trainers van het Wheelchair Skills Team.

Naast dat rollers zich helemaal kunnen onderdompelen in de wereld van rolstoelvaardigheid, biedt het WSE ook een podium voor de wetenschap en voor leveranciers uit de sector. Het is daarmee een unieke ontmoetingsplek waar kennis en ervaringen worden uitgewisseld tussen rolstoelgebruiker, wetenschappers, rolstoelleveranciers en andere ondernemers die zich inzetten voor rollers. Er wordt in deze Kennisstraat niet alleen gepraat, nee, er vindt ook actie plaats. Zo kun je je bandenspanning checken, je handkracht laten meten, een zit-segway testen of je rolstoel aan een kleine apk-keuring onderwerpen.

Het groots spektakel tijdens het WSE komt vanuit de WCMX-zaal, waar Kevin van Ekert zijn spectaculaire stunts laat zien. Zo is hij de eerste (en tot nu toe enige) Nederlander die het is gelukt om een backflip te maken! Kevin inspireert hier anderen niet alleen mee, maar legt de deelnemers van de WCMX-workshop ook uit hoe je met je rolstoel kunt stunten. Deze workshop is dus geschikt voor iedereen die de uitdaging aan durft te gaan en de grenzen van het rolstoel rijden nog verder wil verleggen. Behalve dat het heel stoer is om te doen, is het natuurlijk ook een ideale manier om nóg vaardiger met je rolstoel te worden.

Ben je een vaardige roller en wil je je skills wel eens met de meest vaardige rollers van Nederland meten? Dan is de Wheelchair Skills Contest een must voor jou! Het Wheelchair Skills Team ontwerpt een uitdagend parcours en degene die dit parcours als snelste weet af te leggen gaat met de titel “Master of Skills” naar huis. Er wordt hier op het scherpste van de snede gestreden om mooie prijzen en alles wordt uit de kast getrokken om de beste tijd neer te zetten. Onderweg komen de rollers voor keuzes te staan: kiezen ze de meest directe route met moeilijkere obstakels, of kiezen ze voor een wat langere route met makkelijkere obstakels? Deze tactische component maakt het voor toeschouwers nog spannender om te kijken. De aanmoedigingen zijn onmisbaar om de deelnemers door dit zware parcours te loodsen, maar de inspanning is deze unieke ervaring dubbel en dwars waard. Zowel kinderen als volwassenen kunnen zich voor de Contest aanmelden en strijden elk in aparte competities.

Het Wheelchair Skills Team predikt een gezonde en bewuste levensstijl. Als mens kun je elke dag weer keuzes maken die jouw gezondheid beïnvloeden. Denk hierbij aan je voeding, lichaamsbeweging en de hoeveel zonlicht die op je huid schijnt. Tijdens het WSE willen we laten zien dat je als mens zelf de regie in handen kunt nemen over je leven. Een goede rolstoelvaardigheid is hierbij van belang want het bevordert je zelfstandigheid en zelfvertrouwen. Het WSE is een grote inspiratiebron voor rollers (en niet-rollers) en we hopen in de aankomende jaren nog veel meer mensen met het evenement te bereiken.

Het Wheelchair Skills Event wordt doorgaans elke 2 jaar georganiseerd. Klik hier voor foto- en videoverslagen van eerdere edities.